Digital självständighet

  • Hem /
  • Digital självständighet

The difference between a bad electronic cash system and well-developed digital cash will determine whether we will have a dictatorship or a real democracy

– David Chaum

Bitcoin

Bitcoin kan inte bara skydda dig mot hög inflation, utan möjliggör även icke-censurerbara transaktioner - d.v.s. transaktionsfrihet . Utan friheten att kunna betala för varor och tjänster, har du i praktiken inga friheter alls. Lär dig mer om bitcoins regler, om skillnaden mellan svenska kronor och bitcoin, om Lightning - det blixtsnabba betalningsnätverket byggt ovanpå bitcoin och mycket mer hos oss.

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Chaumian mints

Chaumian mints är en teknik som möjliggör anonyma betalningar och som uppfanns på 1980-talet av kryptografen David Chaum. Systemet bygger på den kryptografiska tekniken blinda signaturer. Idag finns Chaumian mints implementerade för bitcoins lightningnätverk. Bitcoin möjliggjorde icke-censurerbara transaktioner. Chaumian mints gör dem anonyma.

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Nostr

Nostr är ett decentraliserat alternativ till bl.a. Twitter/X, Facebook och Instagram. “Nostr” står för “Notes and Other Stuff Transmitted by Relays” och är ett öppet protokoll för censurresistenta globala nätverk. Med Nostr får du full kontroll över dina kommunikationskanaler. Många Nostr-appar och program har även inbyggt stöd för betalningar via lightningnätverket, som är ett blixtsnabbt betalningsnätverk konstruerat ovanpå bitcoin . Nostr möjliggör även även decentraliserat bloggande. Tänk substack eller medium, fast decentraliserat.

Kontakta oss om du vill veta mer 󠁧󠁢󠁥


Graphene OS

Har du refleketerat över att din telefon är inte längre riktigt är din telefon? Mjukvaran styrs av internetjättar som Apple och Google. Utöver att du kan övervakas in i minsta detalj förhindrar dessa företag dig från att göra vad du vill, och som du vill, med din telefon. GrapheneOS är ett öppet alternativ till Android som inte bara gör din telefon friare, utan även säkrare.

Kontakta oss om du vill veta mer 󠁧󠁢󠁥


Reticulum / RNode

Allt mer av våra liv utspelar sig på eller via internet, men vad händer om internet slutar fungera? Vore det då inte en bra idé att ändå kunna kommunicera digitalt? Även om strömmen skulle gå? Reticulum är inte ett enda nätverk, det är ett verktyg för att bygga tusentals nätverk med billig och lättillgänglig hårdvara som inte drar så mycket ström. Nätverk utan avstängningsknappar, övervakning, censur och kontroll.

Kontakta oss om du vill veta mer 󠁧󠁢󠁥