Meshnätverk med Reticulum

  • Hem /
  • Meshnätverk med Reticulum

Vi befinner oss för närvarande i en period av intensiv teknisk utveckling gällande meshnätverk över radio. Ett meshnätverk är ett decentraliserat nätverk där varje enhet (nod) kan kommunicera direkt med andra enheter i nätverket, utan att behöva gå genom centrala system. Detta skapar en flexibel och robust nätverksstruktur som kan fungera även om vissa noder faller bort eller är otillgängliga.

LoRa (Long Range) är i sin tur en typ av teknik som används för trådlös kommunikation över långa avstånd med låg effekt och låg bandbredd. LoRa-radio använder licensfria frekvensband, vanligtvis kring 868 MHz (Europa) eller 915 MHz (Nordamerika).

Med hjälp av LoRa-radio kan meshnätverk skapas för att tillhandahålla lokala kommunikationsnätverk i områden med ogynnsamma förhållanden som bristfällig eller obefintlig mobil täckning, eller som en reservlösning vid internet- eller strömavbrott. Det kan också användas för att etablera ett lokalt och skyddat nätverk för säker kommunikation mellan enheter inom ett begränsat område.

Meshtastic är ett exempel på ett populärt projekt. Namnet kommer från de engelska orden “mesh” och “fantastic”. Ett liknande projekt är MeshCore . Ett tredje relaterat projekt är Reticulum, som skiljer sig från Meshtastic och MeshCore genom att det är en komplett nätverksstack som möjliggör integration av radioenheter med internet.

Diagram 1: Ett exempel med Reticulum
AndersRadioBeaCAwteniacdtiehWlroiisufativciaBnaanCeeneatBictwneniaooatl'rwteiskarac'nW(osecinmtofomnniuecnintoenniwncetconCtteareeswrtkccone,titreiloktweoi)ivnate(hn!)
  • Anders skickar meddelanden till Beata via radio med Reticulum (via RNode-radioenheter)
  • Beata har ett trådlöst Wifi-nätverk som inte är uppkopplat till internet
  • Cecilia ansluter till Beatas Wifi-nätverk, och kan nu skicka meddelanden till Anders
  • Beatas, Cecilias och Anders enheter upptäcker varandra automatiskt
  • Allt detta sker krypterat, med kvantresistans och framåtsekretess i all kommunikation

💡 Med en internetuppkoppling hos Beata skulle Anders även kunna nå användare på internet

Vad är möjligt idag?

Utvecklingen sker i rask takt och de lösningar som utvecklas är välgenomtänkta och komplett utformade, utan några halvhjärtade eller provisoriska lösningar. Följande funktionalitet finns idag: direktmeddelanden (peer-to-peer, d.v.s. människa till människa), diskussionsforum, elektroniska anslagstavlor (bulletin boards), fildelning, marknadsplatser, överföring av telemtridata (plats- och sensorinformation, såsom Apples “Find my iPhone”). Och allt detta sker med stark och säker kryptering, som förhindrar obehörig insyn eller påverkan från utomstående parter.

Det här behöver du för att komma igång

Det finns tre vanliga klienter för den som vill komma igång med Reticulum: NomadNet, Sideband och Reticulum MeshChat.

  • NomadNet är terminalbaserat och erbjuder webbliknande surfande
  • Sideband är en GUI-app både för telefon och dator som är något enklare att använda, och även möjliggör att skicka bilder och filer
  • Reticulum MeshChat är ännu enklare, och möjliggör även röstsamtal och röstmeddelanden

Det går att komma igång med systemet utan extra hårdvara. Men för att kunna kommunicera via LoRa-radio behövs även kompatibel hårdvara (en eller flera RNode ), exempelvis enheter från LilyGo , Heltec eller RAK .

💡 Vi tillhandahåller workshops för dig som vill komma igång.

Kontakta oss om du vill veta mer 󠁧󠁢󠁥 󠁧󠁢󠁥


Notis: Meshtastic® är ett varumärke som tillhör Meshtastic LLC. LoRa® är ett registrerat varumärke som tillhör Semtech Corporation eller närstående bolag.
Omslagsbild av Liam Cottle, https://github.com/liamcottle