Presentationer

  • Hem /
  • Presentationer

Här nedan finns några föredrag som presenterar en liten del av vad vi kan erbjuda.

Hur skapas pengar?

Pengar är ett betydligt mer fängslande ämne än de flesta tror. Många av oss tror felaktigt att bara staten kan skapa pengar, men så är inte fallet. Även välrenommerade ekonomer som har tilldelats ekonomipriset sprider missuppfattningar om pengarnas natur. Visste du att:

  • Staten bara står för en bråkdel av alla pengar som finns i omlopp?
  • Att banker skapar pengar ungefär ur tomma luften?
  • Att s.k. utlåning skapar pengar?

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Bitcoin / Lightning

Den pseudonyme skaparen av Bitcoin, Satoshi Nakamoto, skrev i sitt white paper : “Vi har föreslagit ett system för elektroniska transaktioner utan att förlita oss på förtroende”. Hur jämförs bitcoin med svenska kronor? Vad är en s.k. wallet. Var köper man bitcoin?

💡 Vi tillhandahåller workshops för dig som vill komma igång med Bitcoin

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Transaktionsfrihet

Utan transaktionsfrihet, d.v.s. friheten att kunna betala för varor och tjänster, har du i praktiken inga friheter alls. Denna frihet har fram till nu alltid varit självklar, men i och med allt fler mellanhänder vid betalningar undermineras den. Centralbanksvalutor som Riksbankens e-krona kan leda till att denna frihet helt går upp i rök.

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Centralbanksvalutor (CBDC)

Centralbanker världen över vill införa centralbanksvalutor. I Sverige vill Riksbanken införa e-kronan. Med centralbanksvalutor kommer nya möjligheter. Det blir möjligt att hindra “överdrivet” inköp av nötkött, alkoholinköp kan nekas om pengarna härstammar från bidrag, och individer kan hindras att betala om de har rest för långt bort från sina hem. Sådan “absolut kontroll” riskerar att fullständigt underminera våra lagfästa friheter.

💡 En version av denna presentation hölls för delar av Finansutskottet 2022

Lär dig mer 󠁧󠁢󠁥


Centralbankernas löften är inte trovärdiga

Byråkraternas kontrollbehov har satt centralbanker på vägen att skapa nya digitala centralbanksvalutor (Central Bank Digital Currency, CBDC). Centralbankerna - även Riksbanken - lovar dyrt och heligt att medborgarnas privatliv inte kommer att hotas av dessa nya system. Tyvärr är deras löften långt ifrån trovärdiga.

Lär dig mer (🇬🇧) 󠁧󠁢󠁥